Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 28, 2006

Το παιχνίδι των ταυτοτήτων



Δεκάδες βιβλία, ταινίες και θεατρικά έργα είναι αφιερωμένα στον άνθρωπο που ο Ενρίκο Φέρμι, ο «πατέρας» του πρώτου ατομικού αντιδραστήρα, είχε χαρακτηρίσει ισάξιο του Γαλιλαίου και του Νεύτωνα. Αλλά η καινούργια θεωρία για τη μυστηριώδη εξαφάνισή του είναι η πιο γοητευτική απ' όλες.

Τη νύχτα της 27ης προς 28η Μαρτίου 1938, ο 32χρονος φυσικός Ετόρε Μαγιοράνα επιβιβάστηκε στο Παλέρμο σ' ένα πλοίο που επρόκειτο να τον μεταφέρει την άλλη μέρα το πρωί στη Νάπολη. Όμως κανείς δεν τον είδε να αποβιβάζεται. Ούτε βρέθηκε ποτέ το πτώμα του. Ο μοναχικός Μαγιοράνα, που στη σύντομη ζωή του είχε εντυπωσιάσει την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα με τις θεωρίες του για τον πυρήνα του ατόμου και το νετρίνο, απλώς εξαφανίστηκε. Αυτοκτόνησε; Δολοφονήθηκε; Έπεσε θύμα απαγωγής; Πολλά είναι τα σενάρια που έχουν κυκλοφορήσει. Στο βιβλίο του «Η εξαφάνιση του Μαγιοράνα» (1975), ο Λεονάρντο Σάσα διατυπώνει την υπόθεση ότι ο Σικελός ερευνητής διείδε τις συνέπειες των ερευνών του για το άτομο και κατέφυγε σ' ένα μοναστήρι. Σε ένα άλλο βιβλίο, με τίτλο «Κρατική υπόθεση η εξαφάνιση του Μαγιοράνα;» (1999), ο ιστορικός των επιστημών Ουμπέρτο Μπαρτότσι υποστηρίζει ότι ο φυσικός (που είχε «φλερτάρει» με τους Ναζί στη διάρκεια ενός ταξιδιού του στη Λειψία) είτε απήχθη από πράκτορες του Γ' Ράιχ είτε δολοφονήθηκε από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες. Στην Αργεντινή ισχυρίζεται ότι ανακάλυψε τα ίχνη του ο Καταλανός πανεπιστημιακός Ζόρντι Μπονέλς («Η δεύτερη εξαφάνιση του Μαγιοράνα», 2004).

Ο χαμένος φυσικός έγινε ήρωας θεατρικών έργων, όπως «Οι Φυσικοί» του Φρίντριχ Ντύρενματ και «Μια ημέρα του Μαρτίου» του Μπρούνο Ρούσσο, ενώ έχει «παίξει» και σε πολλά κόμικς. Εκατό ακριβώς χρόνια μετά τη γέννησή του, ένας Ουκρανός φυσικός έρχεται τώρα να υποστηρίξει μια νέα, εκ πρώτης όψεως εξωφρενική θεωρία. Ο Μαγιοράνα εφάρμοσε απλώς στον εαυτό του τις αρχές της ειδικότητάς του, γράφει στη ρωσική επιθεώρηση Priroda ο Όλεγκ Ζασλάφσκι, ειδικός για τη φυσική της βαρύτητας στο Πανεπιστήμιο Καραζίν-Χαρκίβ. Σύμφωνα με τους νόμους της κβαντικής φυσικής, ο κόσμος (των σωματιδίων) διέπεται από τους κανόνες των πιθανοτήτων και όχι από βεβαιότητες. Ο Μαγιοράνα, που διάβαζε με μανία Πιραντέλλο και είχε γοητευτεί από το παιχνίδι των ταυτοτήτων, πέρασε έτσι κατά κάποιον τρόπο σε μια υπέρθεση καταστάσεων (ζωντανός, νεκρός, εξαφανισμένος κ.λπ.). Έπαιξε τον ρόλο της γάτας στο περίφημο πείραμα του Σρέντινγκερ. Μια γάτα κλείνεται σε ένα κουτί μαζί με ένα σωματίδιο που μπορεί να υπάρχει ταυτοχρόνως σε δύο διαφορετικές καταστάσεις. Με τη βοήθεια ενός πολύπλοκου μηχανισμού, η τύχη της γάτας είναι συνδεδεμένη μ' εκείνη του σωματιδίου. Έτσι, όσο δεν ανοίγουμε το κουτί μπορεί να είναι είτε ζωντανή είτε νεκρή.

«Ίσως να υπάρχουν κόσμοι στους οποίους ο Μαγιοράνα αυτοκτόνησε», λέει ο Ζασλάφσκι στη Λιμπερασιόν. «Ίσως όμως να υπάρχουν κι άλλοι κόσμοι στους οποίους κατάφερε να επιβιώσει».

5 Comments:

At 28/9/06 4:41 μ.μ., Blogger Jason said...

Όντως γοητευτικό και πολύ ενδιαφέρον.

 
At 28/9/06 4:42 μ.μ., Blogger Κ. said...

Δυστυχώς για τους ποιητικά σκεφτόμενους ο Χώκιν έχει πεί "When i hear of Schrodinger's cat I reach for my gun". Για τον Μαγιοράνα, επίσης δυστυχώς, δεν ξέρω τίποτα ουσιώδες να πώ...

 
At 28/9/06 5:24 μ.μ., Blogger gb said...

Ψηφίζω Σάσα , όχι Σρέσινγκερ

"«Η εξαφάνιση του Μαγιοράνα» (1975), ο Λεονάρντο Σάσα διατυπώνει την υπόθεση ότι ο Σικελός ερευνητής διείδε τις συνέπειες των ερευνών του για το άτομο ......."

Διείδε τις συνέπειες των ερευνών.

 
At 28/9/06 10:59 μ.μ., Blogger Caesar said...

F. Duerrenmatt "The Physicists" New York: Crown, 1954.
Σ΄αυτό το έργο (θεατρικό) τρείς φυσικοί συζητούν για τους τρόπους και τα μέσα, τα κατάλληλα για την πρόοδο της φυσικής, ενώ συγχρόνως προφυλάσσουν την ανθρωπότητα από τις επιπτώσεις που θα είχε η ιδιοποίηση των αποτελεσμάτων αυτής της προόδου από την πολιτική εξουσία. Βγαίνει τελικά το συμπέρασμα, πως δεν τους μένει παρά μία μόνο τακτική, που την έχει κιόλας υιοθετήσει ο ένας από τους τρείς: αποφασίζουν όλοι να παραστήσουν τους τρελούς, να κρυφτούν σ΄ένα άσυλο ψυχοπαθών. Στο τέλος του έργου, έτσι το θέλει η μοίρα, και το ύστατο αυτό καταφύγιο αποδείχνεται ψευδαίσθηση: η ίδια η διευθύντρια του ασύλου υποκλέπτει τα αποτελέσματα και αποκτά την παγκόσμια εξουσία.
Τό έργο του Duerrenmatt μας οδηγεί σε μια τρίτη αντίληψη για την επιστημονική δραστηριότητα: πως η επιστήμη προοδεύει ανάγοντας την πολυπλοκότητα του πραγματικού σε μια λανθάνουσα απλότητα. Αυτό που ο φυσικός Moebius προσπαθεί να κρύψει σ΄ένα τρελοκομείο, είναι το γεγονός ότι έλυσε το πρόβλημα της βαρύτητας, ανακάλυψε την ενοποιητική θεωρία των στοιχειωδών σωματιδίων και τελικά, την Αρχή της Παγκόσμιας Ανακάλυψης, την πηγή της απόλυτης εξουσίας.
[Τάξη μέσα από το χάος]
Ilya Prigogine-Isabelle Stengers

 
At 28/9/06 11:58 μ.μ., Blogger nik-athenian said...

Ας αποκλείσουμε αγαπητέ Watson μερικές εκδοχές.

Δεν μπορεί να αποσύρθηκε με τύψεις συνείδησης για τα πυρηνικά όπλα. Το 1938 η ιδέα της σχάσης των πυρήνων ήταν ακόμα αγέννητη. Και στις ΗΠΑ και στη Βρετανία και στη Γερμανία. Ούτε ο ίδιος ο Ettore Majorana δούλευε σε τέτοια projects.

Δεν μπορεί να αυτοκτόνησε. Οι δικοί του και ο εξομολογητής του είπαν ότι ήταν πιστός καθολικός και τον τελευταίο καιρό είχε ισχυρή έλξη προς τη θρησκευτική ζωή. Εξάλλου την τελευταία του εβδομάδα είχε αναλάβει από την τράπεζα τις οικονομίες του. Πράξη που μάλλον δεν αφορά ένα μελλοντικό αυτόχειρα.

Δεν μπορεί να τον σκότωσαν οι Αμερικάνοι. Επισκεπτόταν τον Fermi και δούλευαν μαζί. Ο Φέρμι δούλευε για τις ΗΠΑ. Εξάλλου κατά τη διάρκεια του project Manhatan της κατασκευής της βόμβας, Αμερικανοί στρατηγοί τον αναζήτησαν για να συμμετάσχει.

Όλα δείχνουν-όπως είπαν και οι δικοί του αργότερα- ότι μάλλον κατέφυγε σε μοναστήρι και ιδιοφυής όπως ήταν εξαφάνισε τα ίχνη του.
Ευτυχώς που δεν υπήρχε τα χρόνια εκείνα η Νικολούλη να τον ανακαλύψει παρά τη θέλησή του.

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home