Τετάρτη, Μαρτίου 12, 2008

Συνεχίζει να κάνει καφέ για δύο



Ζήτησαν κάποτε από τον Χέμινγουεϊ να γράψει μια ιστορία που αποτελείται από έξι μόνο λέξεις. Κι εκείνος έγραψε το εξής: «Πωλούνται παιδικά παπούτσια. Δεν φορέθηκαν ποτέ».

Όλοι έχουν μια ιστορία να διηγηθούν. Οι ταλαντούχοι ή απλώς οι τολμηροί το κάνουν με τα βιβλία τους, οι υπόλοιποι αρκούνται στις συζητήσεις με τις παρέες τους. Ένα ηλεκτρονικό περιοδικό με το όνομα Smith (www. smithmag. net) έρχεται τώρα να προτείνει στους αναγνώστες του να στείλουν τις δικές τους ιστορίες, εμπλουτίζοντάς τιςαν θέλουν- με σκίτσα και φωτογραφίες. Για να τους βοηθήσει, μάλιστα, έχει χωρίσει τις εμπειρίες σε κεφάλαια. Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα έχει τίτλο «Ο πρώην μου» και υπότιτλο «Βγάλε τα απωθημένα σου». Όπως είναι προφανές, ο αναγνώστης ή η αναγνώστρια καλείται να ξεσπάσει εναντίον της/του πρώην συντρόφου που του/της κατέστρεψε τη ζωή.

Ένα άλλο κεφάλαιο τιτλοφορείται «ΡopuList». Εδώ, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να διηγηθούν σε 100 λέξεις κάτι συνταρακτικό που συμβαίνει στον πλανήτη. Το «συνταρακτικό» είναι βέβαια υποκειμενική έννοια. Εξ ου και μια από τις δημοφιλέστερες συνεισφορές σε αυτόν τον τομέα είναι το διαδραστικό ημερολόγιο της Dominatrix. Η μυστηριώδης γυναίκα διηγείται τους τρόπους με τους οποίους υποτάσσει μια ομάδα μαζοχιστών. Όταν κάποιος τη ρωτά αν έχει κάνει ποτέ έρωτα με κάποιον από αυτούς, η απάντησή της είναι αφοπλιστική: «Αποκλειστικά με τη γροθιά μου».

Το πιο ενδιαφέρον απ΄ όλα τα κεφάλαια, όμως, είναι εκείνο που παίρνει την έμπνευσή του από την ιστορία που αποδίδεται στον Χέμινγουεϊ. Ο τίτλος του είναι «Αναμνήσεις σε έξι λέξεις». Ορισμένοι από αυτούς που συμμετέχουν είναι επώνυμοι, όπως ο Τζίμυ Ουέιλς, ο ιδρυτής της Wikipedia, που έστειλε την εξής φράση: «Μπορείς να τροποποιήσεις αυτή τη βιογραφία». Οι περισσότεροι, όμως, είναι γνωστοί μονάχα στον στενό τους κύκλο. Ανάμεσά τους βρίσκουμε τον αιώνιο ρομαντικό: «Συνεχίζω να κάνω καφέ για δύο». Τον ορθολογιστή: «Πενήντα χρόνων, ύπαρξη του Θεού αμφίβολη». Τον απελπισμένο: «Φοβάμαι να πεθάνω, τρομάζω να ζω». Τον κυνικό: «Γέννηση, παιδικά χρόνια, εφηβεία, εφηβεία, εφηβεία». Ο Λάρυ Σμιθ, ο διευθυντής του περιοδικού, προτείνει το εξής: «Μη σκέφτεσαι πολύ, θα το κάψεις».

Ο διαγωνισμός συνεχίζεται, αλλά ήδη τα πιο έξυπνα κείμενα έχουν εκδοθεί σε βιβλίο, που ο τίτλος του αποτελείται φυσικά κι αυτός από έξι λέξεις: «Όχι ακριβώς όπως το είχα σχεδιάσει». Το βιβλίο βρίσκεται εδώ και εβδομάδες στη λίστα των ευπώλητων που δημοσιεύουν οι Νιου Γιορκ Τάιμς. Είναι διασκεδαστικό. Είναι έξυπνο. Πάνω απ΄ όλα όμως, σημειώνει ο Ζόρντι Σολέρ στην Ελ Παΐς, είναι καθησυχαστικό. Όταν οι εμπνευστές αυτής της κινούμενης συλλογής βιογραφιών αποφασίζουν να αποτυπώσουν ένα μέρος της στο χαρτί, επιβεβαιώνουν εκείνους που πιστεύουν πως, παρά την προέλαση του Διαδικτύου, το βιβλίο παραμένει αξεπέραστο.

11 Comments:

At 12/3/08 9:33 μ.μ., Blogger epistimonas said...

Πολύ καλή η ιδέα με τις 6 λέξεις. Αν το επιχειρούσα εγώ θα επέλεγα: "Θέλω ζωή και όχι καυσαέρια ευχαριστώ". Αυτό τουλάχιστον στην μέχρι τώρα ζωή μου[18] νομίζω για ποιό σημαντικό! Πολύ καλή η στήλη σας στην εφημερίδα! Να είστε καλά!

 
At 12/3/08 10:17 μ.μ., Blogger Πάνος said...

έξι λέξεις;

"Άδουλος δουλειά δεν έχει,
το βρακί του λεί και δένει"

(δεν πιάνονται τα άρθρα και οι σύνδεσμοι, υποθέτω)

 
At 12/3/08 11:39 μ.μ., Blogger nik-athenian said...

Έξι λέξεις!
Καλό για μπλογκοπαίχνιδο για να δώσεις πάσα στους φίλους σου, αλλά μέχρις εκεί. Πολλοί στίβουν το μυαλό τους μήπως και πέσει καμιά ιδέα που να τραβήξει και να περάσουν από το παρασκήνιο στο προσκήνιο.

 
At 13/3/08 4:14 π.μ., Blogger Ποταμός said...

Πραγματίκα πολυ λυπηρή η ιστορία του χέμινγουεη. Δεν μπορώ να καταλάβω πως στο διάολο χώρεσε τόση δυστυχία μέσα σε έξι λέξεις.

 
At 13/3/08 10:48 π.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Πάνο, ασ'τα σάπια. Είπαμε έξι λέξεις, έβαλες δέκα. Πες, δεν μπορώ.

 
At 13/3/08 2:40 μ.μ., Blogger Πάνος said...

Δε μπορώ;

Χμ, ας ξαναδοκιμάσω:

"Αμάν μαλακίες που γράφονται στα μπλόγκ!"

Επί της ουσίας είναι ΑΚΡΙΒΩΣ ίδιο με το προηγούμενο. Και μη μου κολλάς, γιατί μπορώ να πώ το ίδιο και με ΤΕΣΣΕΡΙΣ λέξεις. :-)

 
At 13/3/08 2:41 μ.μ., Blogger Πάνος said...

Δε μπορώ;

Χμ, ας ξαναδοκιμάσω:

"Αμάν μαλακίες που γράφονται στα μπλόγκ!"

Επί της ουσίας είναι ΑΚΡΙΒΩΣ ίδιο με το προηγούμενο. Και μη μου κολλάς, γιατί μπορώ να πώ το ίδιο και με ΤΕΣΣΕΡΙΣ λέξεις. :-)

 
At 13/3/08 4:14 μ.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Παρακαλώ. Αλλά γιατί το έγραψες δυο φορές, για να εμπεδώσουμε καλύτερα την αυτομαστίγωσή σου;

 
At 13/3/08 7:49 μ.μ., Blogger Πάνος said...

Δεν το "έγραψα" δύο φορές, Μιχάλη. Απλά στάλθηκε δύο φορές, για λόγους που αγνοώ. Εξάλλου, εδώ και δυο χρόνια το να στέλνω σχόλια στο (απαρχαιομένης) τεχνολογίας μπλόγκ σου, είναι μια περιπέτεια... :-)

 
At 13/3/08 11:20 μ.μ., Blogger Αθήναιος said...

"Με ποια συνταγή να σε βιογραφήσω;"

Ωραίο θέμα για ποστ,btw

 
At 21/8/17 10:49 π.μ., Blogger raybanoutlet001 said...

polo ralph lauren
coach outlet online
cheap ugg boots
coach outlet store
michael kors outlet online
ugg outlet
mont blanc outlet
polo ralph lauren
ugg boots
omega watches sale

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home