Παρασκευή, Μαρτίου 21, 2008

Η κορυφή του παγόβουνου



«Είμαστε έτοιμοι για τον βίαιο αγώνα. Δοκιμάσαμε την ειρήνη για πολλά χρόνια και δεν είδαμε κανένα αποτέλεσμα».

Αυτό λέει ένας από τους 100.000 Θιβετιανούς που ζουν εξόριστοι στη βόρεια Ινδία, όπου εδρεύει και η εξόριστη κυβέρνηση του Θιβέτ. Στο μεγαλύτερο μέρος της, η κοινότητα εξακολουθεί να υποστηρίζει τον ειρηνικό δρόμο που πρεσβεύει ο Δαλάι Λάμα. Η συνεχιζόμενη καταστολή όμως, καθώς και η αδιαλλαξία του Πεκίνου οδηγούν στη ριζοσπαστικοποίηση όλο και περισσότερων Θιβετιανών, κυρίως νεαρής ηλικίας, που γνωρίζουν ότι οι προσεχείς Ολυμπιακοί Αγώνες αποτελούν μια μοναδική ευκαιρία να προπαγανδίσουν την υπόθεσή τους.

Η κινεζική ηγεσία πιστεύει ότι ο εκσυγχρονισμός και η ανάπτυξη θα αποδειχθούν ισχυρότερα από τη δυσαρέσκεια που προκαλεί η πολιτική και οικονομική τελμάτωση του Θιβέτ. Όποτε φτάνει στο Πεκίνο μια δυτική αντιπροσωπεία που εκφράζει την ανησυχία της για το πρόβλημα αυτό, η κινεζική ηγεσία σπεύδει να τής παρουσιάσει οικονομικά στοιχεία που δείχνουν το ενδιαφέρον της για την περιοχή. Το τελευταίο της επιχείρημα είναι η σιδηροδρομική γραμμή ΤσινγκχάιΘιβέτ, που τέθηκε σε λειτουργία το 2006. Από τα προγράμματα αυτά, όμως, ωφελούνται κυρίως οι Χαν, η μεγαλύτερη κοινότητα της Κίνας, που συρρέουν στο Θιβέτ λόγω των πλούσιων πρώτων υλών της επαρχίας. Οι Θιβετιανοί παραπονούνται ότι, αν συνεχιστεί αυτή η εισβολή, σε λίγα χρόνια θα γίνουν μειοψηφία στην ίδια τους την πατρίδα. Ο Δαλάι Λάμα μιλά για «πολιτιστική γενοκτονία». Και όταν ανεβαίνει η ένταση, όπως έγινε αυτές τις ημέρες, οι πρώτοι που την πληρώνουν είναι οι Κινέζοι καταστηματάρχες στη Λάσα.

Ίσως όμως το Θιβέτ να είναι μονάχα η κορυφή του παγόβουνου. Όπως επισημαίνει ο Μπρυνό Μπιρολί, ανταποκριτής του Νουβέλ Ομπζερβατέρ στο Πεκίνο, ο πληθωρισμός στην Κίνα έχει εκτοξευτεί τον τελευταίο χρόνο στα ύψη, και σήμερα κυμαίνεται από το 30% ώς το 100% (ανάλογα με το προϊόν). Οι πρώτοι που πλήττονται είναι οι φτωχοί, και οι Θιβετιανοί είναι οι πιο φτωχοί απ΄όλους. Εκτός από το θέμα των μειονοτήτων, όμως, άλυτο παραμένει και το πρόβλημα της ιδιοκτησίας της γης. Εκατομμύρια Κινέζοι αισθάνονται θύματα αυθαίρετων απαλλοτριώσεων, εναντίον των οποίων το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να επιδώσουν ένα υπόμνημα στο Πεκίνο. Είναι όπως την εποχή της αυτοκρατορίας, που ο χωρικός γονάτιζε μπροστά στον αυτοκράτορα ικετεύοντάς τον να διορθώσει την αδικία που είχε υποστεί.

Πριν από λίγους μήνες, κυκλοφόρησε για λίγο στο Ιnternet ένα υπόμνημα που υπογραφόταν από δεκάδες χιλιάδες αγρότες και ζητούσε τη νομιμοποίηση της ιδιοκτησίας της γης. Οι εμπνευστές αυτής της πρωτοβουλίας, αγρότες από τη βορειοανατολική Κίνα, συνελήφθησαν και φαίνεται πως καταδικάστηκαν σε βαριές ποινές. Θα ακολουθήσουν κι άλλοι. Όχι, οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν πρέπει να μποϊκοταριστούν. Πρέπει να αξιοποιηθούν για να πέσει λίγο φως σ΄αυτό το σκοτάδι.